Вадим Кривохатько

Вадим Кривохатько

Вадим КРИВОХАТЬКО: «Вільнянськ - не місце для кар’єру!»

Вадим КРИВОХАТЬКО: «Вільнянськ -  не місце для кар’єру!»
- Протягом останнього місяця на території Вільнянського району розповсюджуються листівки та газети сумнівного змісту та виробництва (без передбачених законом зазначення вихідних даних, типографії, замовника, тиражу), в яких начебто ви звертаєтесь до вільнянців з приводу будівництва каолінового кар’єру. Зі змісту листівок виходить нібито ви самі плануєте відкрити кар’єр, який не нестиме ніякої загрози. Як ви це прокоментуєте?

-    Ці листівки та газети сумнівного змісту, ви все вірно зазначили. А якщо сказати одним словом – це фейк, тобто відверта брехня. Ні я, ні моє оточення жодним чином не причетні до змісту, виготовлення чи розповсюдження цих матеріалів. На мій погляд, вони настільки примітивні як за формою, так і за змістом, що на них не треба було б взагалі акцентувати увагу. Але до мене з цього приводу звернулась велика кількість вільнянців, тому вважаю за свій обов’язок перед ними прокоментувати цю ситуацію.
За своє життя я бачив багато аферистів та пройдисвітів різного ґатунку, бачив бізнесменів, політиків, які заради наживи та статусу в суспільстві не гребували нічим. Але ті методи, якими намагаються досягти мети прихильники ідеї розробки каолінів у Вільнянську, навіть мене здивували. І не стільки відвертою брехнею у листівках та газетах, скільки неповагою до людей, яким це адресовано. Бо кожна розумна людина, навіть поверхнево проаналізувавши зміст цих пасквілів, зрозуміє –  я ніякого відношення до них не маю. Тож  переконаний, що левова частина, кому потрапили в руки ці папірці, розібралися що до чого. Водночас з урахуванням серйозності наслідків, які нестиме з собою можливе відкриття кар’єру,  вважаю за обов’язок ще раз запевнити всіх –  стояв і стоятиму на тому, що ніякий кар’єр Вільнянську не потрібен. І я ніколи не поміняю цієї думки.  Найкращим тому підтвердженням є те, що я і моя сім’я проживаємо в м. Вільнянську. Мої діти та внуки в разі будівництва кар’єру будуть наражатися на небезпеку, як і всі вільнянці. І ніякі сучасні технології не убезпечать від негативного впливу цього виробництва.
Тому в подальшому я не бачу справжніх приводів відповідати на подібні дурниці стосовно моїх намагань будувати якісь кар’єри. Якщо мені хтось покаже хоча б  одне містечко на території України, в межах якого розташовані кар’єри, де люди живуть щасливі і здорові, бюджети громад наповнені, то я буду сильно здивований, бо об’їхавши з десяток населених пунктів, де функціонують кар’єри, я та мої однодумці, крім розрухи та злиднів нічого не побачили.
Спроба скомпрометувати мене через розповсюдження фейкових звернень, ще раз підтверджує, наскільки примітивні та нечесні ті, хто замовляє, продукує та розповсюджує ці матеріали. Якщо ці люди навіть тут пішли шляхом відкритої брехні по відношенню до вільнянців, тримаючи їх за дурнів (бо тільки дурні можуть в це повірити), то що чекати від них в подальшому?! І чи можна після цього вірити хоч одному їх слову про екологічну безпеку, наповнення бюджетів та інше…
Але головне, що я хочу сказати вільнянцям: ваша доля у ваших руках. Ні Кривохатько, ні громадська організація «Вольтера» з усіма її активістами не в змозі будуть зупинити свавілля цих пройдисвітів, якщо не будуть мати вашої 100-відстоткової підтримки. Найбільш великий злочин – це байдужість. За сприяння байдужих людей, з їх мовчазної згоди кояться всі злочини в цьому світі. Все, що можливо, нами вже зроблено. Ми зірвали покривало з цієї спроби тишком проштовхнути будівництво кар’єру. І бути йому чи ні, тепер залежить тільки від кожного з вас.
Як юрист, я можу впевнено сказати – ви можете будь-який мирний спосіб захищати своє право на нормальне життя. І якщо ці права хтось намагається спаплюжити – відсіч має бути адекватною. І тільки вам вирішувати, яким життям жити та яким повітрям дихати.

З повагою, Вадим КРИВОХАТЬКО